Like Beauty

skin checher

Το καλοκαιράκι μας είναι καυτό στην Κύπρο. Σίγουρα θα έχετε εικόνα των Βορείων που κατακλύζουν τις παραλίες μας και κάθονται στον ήλιο μέχρι να ψηθούν, προκειμένου να αποκτήσουν μεσογειακό μαύρισμα (το τροπικό είναι σίγουρα έξω από τις δυνατότητες του κατάλευκου τους δέρματος).

Αυτή η εικόνα με εντυπωσιάζει και με παραξενεύει – όχι ευχάριστα. Καθημερινά, λαμβάνω δελτία τύπου από τις εταιρείες που δημιουργούν τα καλλυντικά μας, που επιμένουν ότι ο ήλιος είναι απολύτως απαραίτητος για την υγεία και την ψυχική μας ισορροπία άλλα πρέπει να φροντίζουμε να τον απολαμβάνουμε λαμβάνοντας τις απαραίτητες προφυλάξεις.

Σας δίνω ένα παράδειγμα: η υπεριώδης ακτινοβολία (UVΑ – UVB) ευθύνεται σε ποσοστό περίπου 70% για τη γήρανση του δέρματος. Η ακτινοβολία αυτή όμως λειτουργεί σωρευτικά. Δηλαδή καταστρέφει τις άμυνες του δέρματος κάθε χρόνο. Έτσι κάθε επόμενο καλοκαίρι το δέρμα που δεν έχει προστατευτεί κατάλληλα είναι περισσότερο ευάλωτο στις επιθέσεις αυτής της ακτινοβολίας. Ο χειμώνας που μεσολαβεί δεν αναπληρώνει τη φθορά. Έτσι μπορεί κάποιο πρωί να εμφανιστούν σπίλοι (οι γνωστές σε όλους μας «ελιές») σε κάποιο σημείο του σώματος, που προηγουμένως δεν υπήρχαν. Αυτές μπορεί να εξελιχθούν σε μελάνωμα ή όχι. Οι αριθμοί δεν ψεύδονται: η ετήσια αύξηση του αριθμού των νέων περιπτώσεων που διαγιγνώσκονται στην Ευρώπη κυμαίνεται μεταξύ 0% και 8%.

Αυτό όμως που πρέπει να έχουμε όλοι υπόψη είναι ότι τα μελανώματα και ο καρκίνος του δέρματος μπορούν να αποφευχθούν και ότι είναι κατά 90% ιάσιμα, αν διαγνωστούν έγκαιρα. Τα Δερματολογικά Εργαστήρια La Roche-Posay, που υποστηρίζουν τη σχετική εκστρατεία μέσω της Ενημέρωσης της Ιατρικής Κοινότητας, της πρόληψης και της έγκαιρης διάγνωσης έχουν για εμάς κάποια απλά tips:

  1. H πρόληψη είναι πάντα πιο εύκολη από τη θεραπεία. Απολαύστε τον ήλιο λαμβάνοντας τις απαραίτητες προφυλάξεις: πάντα φοράτε αντηλιακό πριν την έκθεσή σας στον ήλιο. Επιλέξτε το σύμφωνα με τις ανάγκες του φωτότυπου του δέρματός σας και σύμφωνα με τις ιδιαίτερες συνθήκες της έκθεσης. Μην εκθέτετε τα βρέφη και μικρά παιδιά απευθείας στις ηλιακές ακτίνες.
  2.  Αυτοεξέταση: αν έχετε κι εσείς εντοπίσει ελιές στο δέρμα σας, εξετάστε τις πρώτα οι ίδιοι. Η La Roche-Posay έχει ξεκινήσει μια μεγάλη εκστρατεία υπέρ της αυτοεξέτασης του δέρματος και δίνει απλές συμβουλές που μπορείτε να εφαρμόσετε οι ίδιοι ακολουθώντας πέντε απλά βήματα (ABCDE) κι έτσι να γίνετε Skin Checkers, προστατεύοντας τους εαυτούς σας και τους αγαπημένους σας.  Δείτε τις οδηγίες που δίνει η La Roche-Posay εδώ. Αν εντοπίσετε οποιαδήποτε ανωμαλία μιλήστε αμέσως με τον δερματολόγο σας
  3. Εξέταση: Ο δερματολόγος σας μπορεί να σας βοηθήσει, διαπιστώνοντας την ζημιά ή μη που έχει υποστεί η επιδερμίδα σας είτε με μια πιο συστηματική οπτική εξέταση είτε με την λεγόμενη «χαρτογράφηση σπίλων». Πρόκειται για την πιο λεπτομερή προληπτική εξέταση, που θα πρέπει να ζητήσετε αμέσως, αν διαπιστώσετε κάποιο σημάδι άξιο ελέγχου.

Γίνετε λοιπόν κι εσείς Skin Checker, όπως προτείνει ή La Roche-Posay ή απευθυνθείτε σε έναν επαγγελματία Skin Checker (τον δερματολόγο σας), για να ενημερωθείτε και να εξεταστείτε. Δεν πρέπει ποτέ να ξεχνάμε ότι η πρώτη προϋπόθεση της ομορφιάς είναι η υγεία. Και υγιές δέρμα είναι πάντα το σωστά προστατευμένο.