Like Beauty

birthday

Σήμερα θα μοιραστώ μαζί σας ένα θαύμα. Όχι, δεν περπάτησα πάνω στο νερό. Βρήκα λύση σε ένα πρόβλημα που με απασχολούσε καιρό. Πριν κάποια χρόνια, μια θεραπεία προσώπου με οξέα φρούτων μου άφησε μια δυσχρωμία στο μέτωπο. Αυτό σημαίνει ότι για μένα το foundation είναι τόσο απαραίτητο προϊόν όσο και η ενυδατική μου. Διαφορετικά είμαι σαν τον Βουκεφάλα, του Μεγαλέξανδρου, χωρίς το πολεμικό credit.

Γι’ αυτό κάθε foundation που κυκλοφορεί το περνάω από κρισάρα. Το δέρμα μου είναι το τελευταίο οχυρό. Αν τα καταφέρει σε μένα θα τα καταφέρει οπουδήποτε. Πού είναι το δύσκολο; Μια καφέ κηλίδα πάνω σε ένα λευκό μέτωπο δεν καλύπτεται επαρκώς από το concealer, όπως ο μαύρος κύκλος κάτω από το μάτι. Ο μαύρος κύκλος δεν είναι δυσχρωμία. Δεν έχει δηλαδή αλλοιωθεί το ίδιο το δέρμα, απλά είναι δυσλειτουργία της μικροκυκλοφορίας.

Για να καλύψω την κηλίδα λοιπόν, χρησιμοποιούσα μαζί με το concealer το foundation σε έναν ή δύο τόνους πιο σκούρο από αυτόν του δέρματός μου… με ολέθρια αποτελέσματα. Η διαφορά χρώματος από το λαιμό στο πρόσωπο ήταν εμφανής, δεν μπορούσα να αποφύγω το εφέ του σοβά που δημιουργούσε το σκούρο foundation και μετά από λίγη ώρα, το foundation φαινόταν γκρι, ειδικά αν άλλαζε ο φωτισμός.

Μέχρι που ήρθε στα χέρια μου το Miracle Match του Max Factor. Αυτό το foundation δικαιούται το όνομά του. Καταρχάς διατίθεται σε 18 αποχρώσεις. Επιπλέον έχει πανάλαφρη σύνθεση που πρώτα δημιουργεί blur effect και μετά καλύπτει τις ατέλειες, ενώ παράλληλα ενυδατώνει και θρέφει την επιδερμίδα. Τι άλλαξε λοιπόν στη ρουτίνα μου; Ότι βρήκα ενδιάμεσο τόνο –ανάμεσα στην αρκετά σκούρη κηλίδα και στο υπόλοιπο δέρμα, ώστε να δουλεύει επιτέλους το concealer, ενώ παράλληλα έπαψε να μοιάζει το μακιγιάζ σαν να το πέρασα με τη βούρτσα του ελαιοχρωματιστή.

Max Factor

Αν ρωτήσετε βέβαια, τους ανθρώπους της Max Factor, θα σας πουν ότι το αποτέλεσμα που ονομάζουν «θαύμα» είναι προϊόν μακροχρόνιας και σταθερής έρευνας πάνω στη φύση του foundation. Mε αντίστοιχο προϊόν ξεκίνησε την αυτοκρατορία του ο άνθρωπος  που έδωσε το όνομα του στη μάρκα.

Ο Max Factor, που αν ζούσε σήμερα θα είχε γενέθλια και μια τεράστια ανθοδέσμη από μένα στο κατώφλι του σπιτιού του για τις απαραίτητες ευχαριστίες, ξεκίνησε την καριέρα του δημιουργώντας make up, για τις ανάγκες της βιομηχανίας κινηματογράφου του Hollywood στις αρχές του 20ου αιώνα. Μέχρι το 1914 είχε δημιουργήσει ένα προϊόν σε 14 (!) διαφορετικές αποχρώσεις, ώστε να καλύπτονται οι ανάγκες είτε των εξωτερικών γυρισμάτων είτε των εσωτερικών σε στούντιο με διαφορετικούς φωτισμούς και οι ανάγκες των πρωταγωνιστριών, που έπρεπε να φαίνονται στο φακό είτε απαστράπτουσες και λαμπερές είτε σκοτεινές και femmes fatales είτε αθώες και άσπιλες. Είναι δε ο πρώτος personal make-up artist στην ιστορία, καθώς όλες οι διάσημες σταρ της εποχής ήταν πελάτισσες στο beauty salon του, ενώ ο ίδιος δημιουργούσε το beauty look της κάθε μίας στα μέτρα της. Kαι προσέξτε πώς. Ο Max Factor εφηύρε το Beauty Micrometer, μια συσκευή σαν μάσκα, που μετρούσε τη δομή του προσώπου, επισήμαινε τυχόν ατέλειες, ώστε ο μακιγιέρ να ξέρει πού να δώσει έμφαση για να τις διορθώσει. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι είναι ο πρώτος make-up artist του οποίου το όνομα εμφανίστηκε σε credits ταινιών και ο πρώτος που τιμήθηκε με Όσκαρ, για τη συνολική του προσφορά στον κινηματογράφο.

Σήμερα η Max Factor συνεχίζει επάξια την παράδοση του ιδρυτή της. Το Miracle Match της έκανε το θαύμα του και σε μένα.

Ευχαριστώ Max Factor!

Like Beauty Editor